Военен хеликоптер от авиобаза Крумово“  се включи в акцията по транспортиране

...
Военен хеликоптер от авиобаза Крумово“  се включи в акцията по транспортиране
Коментари Харесай

Турист пострада в Пирин, транспортираха го до болница с военен хеликопер

Военен хеликоптер от авиобаза „ Крумово “  се включи в акцията по превозване на потърпевш в региона на връх Полежан в Пирин планина задграничен екскурзиант. Сигнал за случая е подаден към 14 часа през днешния ден и незабавно към мястото на случая се насочва екип на Планинска избавителна работа (ПСС) – отряд Банско. 

Пострадалият, който по първична информация е белгийски жител, към този момент е превозен от планината и е предаден на незабавни медици, сподели за Българска телеграфна агенция началникът на ПСС – отряд Банско Румен Баряков. Планинските спасители, които вземат участие в акцията, са свалили с носилка екскурзианта от мястото на случая до региона, в който хеликоптерът е съумял да кацне в планината. Акцията ще завърши публично след прибирането на всички спасители в базата, сподели още Румен Баряков. Това са шест спасители от ПСС – отряд Банско и един от отряда в Добринище. 

От планинската работа в Банско разясниха, че без помощ с вертолет, акцията е щяла да прерасне в нощна, което я прави и по-опасна. Рискът с хеликоптерни акции е огромен, само че е обвързван с присъединяване на доста по-малко планински спасители. Помощта по въздух е значима и за самите потърпевши, тъй като по този метод по-бързо биват превозени до лечебно заведение. 

Това е поредна акция за планинските спасители от отряда в Банско в границите на месец. На 8 юли спасители организираха близо 12-часова акция  по превозване на потърпевша туристка в региона на връх Джано. Седмица по-късно бе проведена седемчасова избавителна акция на спасители от Банско и Разлог във връзка с подаден сигнал за потърпевша туристка в региона на Баюви Дупки в Пирин планина.

На 22 юли планинските спасители се отзоваха на сигнал  и се насочиха да оказват помощ на бременна жена в региона на връх Вихрен над Казаните. Въпреки сложния и тежък терен акцията завършва бързо, защото планинските спасители получават помощ от въздуха. Благодарение на бързата реакция на екипажа на хеликоптер от авиобаза „ Крумово “ и бързото решение за повдигане на машината, дамата е превозена за малко време от планината.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР